شبکه 5GE چیست و چه تفاوتی با شبکه 5G دارد؟

پاورتل/ شبکه ۵GE نوید اینترنت پرسرعت‌تر از ۴G را بدون نیاز به تعویض گوشی یا هیچگونه هزینه اضافی به کاربران می دهد. اما در مقایسه با شبکه ۵G چگونه است؟

شبکه ۵GE محصول دهه ها پیشرفت در عرصه مخابرات است. هر دهه شاهد آسان‌تر شدن ارتباطات در دنیا هستیم. در سال ۱۹۹۱ شبکه ۲G عرضه شد. سپس در سال ۲۰۰۱ نوبت به ۳G رسید و شبکه ۴G نیز در سال ۲۰۰۹ معرفی شد. بیش از یک دهه از آن زمان می‌گذرد و ما با سرعت زیادی به سمت عصر ۵G حرکت می‌کنیم. این به معنی سرعت اینترنت بالاتر و تأخیر زمانی (Latency) کمتر است که سبب بهبود تجربه کلی کاربر هنگام استفاده از اینترنت می‌شود.

در سرتاسر دنیا دولت‌ها و سازندگان گوشی‌های هوشمند در حال ترغیب مردم به استفاده گسترده از شبکه ۵G به دلیل مزیت‌های زیاد این فناوری هستند. اما آیا می‌دانستید که برخی از اپراتورهای مخابراتی در حال ارائه شبکه ۵GE هستند؟ شبکه ۵GE چیست و آیا تفاوتی با ۵G دارد؟

اینترنت همراه شبکه ۵GE چیست؟
 
کلمه ۵GE مخفف عبارت «تکامل ۵G» است و اول از همه توسط اپراتور AT&T ارائه شد. این شرکت مخابراتی آمریکایی از این عنوان برای اولین بار در سال ۲۰۱۸ و به منظور جدا کردن خود در رقابت بر سر شبکه ۵G استفاده کرد. AT&T ادعا کرد که با این ارتقا، کاربران قادر خواهند بود در مناطق تحت پوشش به سرعتی بالغ بر ۴۰۰ مگابیت بر ثانیه برسند.

بنابراین شبکه ۵GE به عنوان تکامل واقعی شبکه ۴G و یک قدم بزرگ نسبت به آن فناوری قدیمی عرضه شد. خیلی از کاربران AT&T به این باور رسیده بودند که بدون نیاز به خرید یک گوشی جدید با قابلیت پشتیبانی از ۵G و پرداخت هزینه اضافه می‌توانند از مزایای شبکه ۵G بهره‌مند شوند.

سرعت شبکه ۵GE اپراتور AT&T در مقایسه با شبکه نسل سوم، چهارم و پنجم چطور است؟
 
خیلی زود افراد به موشکافی فناوری ۵GE پرداختند تا صحت ادعای AT&T را مورد بررسی قرار دهند. مشخص شد که شبکه ۵GE اپراتور AT&T تنها نسخه بهبودیافته شبکه نسل چهار است که بیشتر شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات مخابراتی از آن با عناوینی همچون ۴G LTE یا LTE Advanced یاد می‌کنند. این بدین معنی است که شبکه ۵GE که قرار بود یک فناوری انقلابی باشد، در واقع همان ۴G LTE است.

بنابراین جای تعجب نیست که در زمینه سرعت ۵GE از شبکه ۵G عقب‌تر است. در حال حاضر متوسط سرعت ۵G حدود ۵۰ مگابیت بر ثانیه است و در بهترین حالت به ۱ تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه می‌رسد. این مقدار بسیار بیشتر از سرعت متوسط  ۳۰ مگابیتی ۵GE (یا در واقع ۴G LTE) و حداکثر سرعت ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه‌ای آن است.

باید به این نکته نیز اشاره کنیم که شبکه ۴G دارای متوسط سرعت ۱۵ مگابیت بر ثانیه و حداکثر سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه است و شبکه ۳G نیز در بهترین حالت خود به سرعت ۳ مگابیت بر ثانیه می‌رسد.

پس از جدال فراوان، سرانجام در سال ۲۰۱۹ یکی از مدیران اجرایی در مقام توضیح دلیل نام‌گذاری سرویس ۴G LTE خود به عنوان ۵GE برآمد و گفت که آن‌ها «می‌خواستند کاربران بدانند که در فضایی ارتقا یافته حضور دارند» و هنگامی که نرم‌افزارها و دستگاه‌های ۵G در دسترس قرار گیرند،‌ آن‌ها نیز با ارتقا شبکه خود، ۵G را در اختیار کاربران قرار خواهند داد.

از آن زمان به بعد و به منظور جلوگیری از سردرگمی بیشتر، AT&T کلیه تبلیغات مربوط به ۵GE را متوقف کرد.

چطور متوجه شوید که در حال استفاده از شبکه ۵GE هستید یا ۵G؟
 
قبل از اینکه بررسی کنید که آیا شبکه مورد استفاده شما ۵GE است یا ۵G، ابتدا باید گوشی با قابلیت پشتیبانی از شبکه ۵G تهیه کنید. اکثر گوشی‌های هوشمند جدید شبکه ۵G را پشتیبانی می‌کنند.

سری آیفون ۱۲ اپل و اکثر برندهای گوشی اندرویدی همچون سامسونگ گلکسی نوت، گلکسی اس و سری گلکسی تب همگی از شبکه ۵G پشتیبانی می‌کنند. برخی سازندگان نیز در هنگام معرفی گوشی‌های جدید خود، مدل‌های به خصوصی را نیز با پشتیبانی ۵G معرفی می‌کنند، تا در مناطقی که از این شبکه پشتیبانی نمی‌کنند، کاربران با پرداخت هزینه کمتر فقط نسخه ۴G را خریداری کنند.

سپس شما باید یک بسته ۵G خریداری کنید. در هنگام استفاده می‌بایست به این نکته توجه کنید که آیا منطقه شما تحت پوشش شبکه ۵G هست یا خیر. بر اساس گزارش nPerf در حال حاضر شبکه ۵G اپراتور AT&T حدود ۱۸ درصد آمریکا را پوشش می‌دهد. این مقدار برای تی موبایل حدود ۴۰ درصد و برای ورایزون برابر با ۱۱ درصد است.

شهرهای لس آنجلس، میامی، نیویورک و فیلادلفیا دارای بیشترین پوشش شبکه ۵G در آمریکا هستند. در بریتانیا نیز چهار شرکت مخابراتی بزرگ یعنی EE، O2، Three و ودافون در بیش از ۴۰ شهر اصلی این کشور از جمله لندن، بیرمنگام، لیورپول، منچستر و بریستول پوشش گسترده‌ای دارند.

وقتی همه‌ی مراحل بالا را طی کردید کافی است برای اینکه متوجه شوید در حال استفاده از شبکه ۵GE هستید یا ۵G به سمت چپ بالای گوشی خود نگاه کرده و به دنبال واژه ۵GE یا ۵G در کنار نام ارائه دهنده خدمات مخابراتی خود باشید.

قدرت فناوری ۵G تا چه اندازه است؟
 
قدرت ۵G فقط در سرعت اینترنت بالای آن خلاصه نمی‌شود. با ۵G می‌توان دستگاه‌های بیشتری را به یک شبکه متصل کرد و در نتیجه ظرفیت بالاتری برای اینترنت اشیاء فراهم می‌شود. ظرفیت بالاتر برای اینترنت اشیاء به معنی تبادل اطلاعات بیشتر بین کاربران است. این فناوری همچنین به توسعه شهرهای هوشمند منجر خواهد شد. اینترنت اشیاء یکی از مهم‌ترین فناوری‌های در حال توسعه است که زندگی ما را تغییر خواهد داد.

شاید کمپین شبکه ۵GE اپراتور AT&T گمراه کننده بود، اما این به معنی عدم گسترش شبکه ۵G نیست. روند کنونی حاکی از این است که تا پنج سال آینده نیمی از جمعیت جهان تحت پوشش شبکه ۵G قرار خواهند گرفت. مشخصاً چیزی جلودار این نسل جدید از فناوری ارتباطی نیست و وقت آن رسیده تا با استقبال از شبکه ۵G به آینده‌ی سریع‌تر و بهینه‌تر سلام کنیم.

نظر شما کاربران گرامی درباره اینترنت ۵G و کیفیت آن در ایران چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *